1) Håll dig till pålitliga märken och webbplatser
Trots tidigare högprofilerade kreditkortsöverträdelser på platser som Target gör de stora namnen i detaljhandeln mycket för att säkra sina webbplatser och mobilappar för att kunna erbjuda säker shopping. Men innan du klickar på ”köp” -knappen, bör du fortfarande se till att webbplatsen är säker att köpa från:
2. Granska alla erbjudanden och varningar
En varning om att ditt konto kommer att stängas om du inte skickar in viktig information; det kan vara en bluff. En kupong bara för dig som väntar i din inkorg; det är förmodligen bluff. En chans att bli en mystery shopper om du tillhandahåller bankinformation, också bluff. Den supersöta tapeten med semestertema – bluff, bluff, bluff. Meddelandet om paket som säger klickar här (men ser inte riktigt ut som DHL/PostNord osv.) – bluff! Alla dessa Facebook-kampanjer som för dig till externa webbplatser – kontrollera dem noga!
3. Använd din egen utrustning
Med detta menar vi hårdvara och mjukvara. Handla eller kolla aldrig e-post med hjälp av en PC på ett kafé, hotell, bibliotek eller annan offentlig plats som kan användas av flera personer. Om du måste handla via allmän Wi-Fi (endast med din egen enhet), använd alltid ett VPN (virtuellt privat nätverk). En personlig VPN som AVG Secure VPN krypterar all data mellan din enhet och återförsäljarens betalningsportal för att hålla den säker. Och om du har en anständig dataplan och LTE, använd din smartphone och din mobilanslutning istället för offentlig Wi-Fi när du är ute och går.
4. Använd ett kreditkort och kolla om returpolicyer
Du bör alltid använda kreditkort för att handla online (inte betalkort!). Kreditkort erbjuder vanligtvis större köpskydd, med fastställda gränser för hur mycket du är ansvarig för om någon stjäl ditt nummer eller blåser dig. Och betalningssystem online som PayPal, Google Wallet, Stripe och Payoneer ger ett extra skyddslager mellan dig och återförsäljare, vilket innebär att du aldrig delar personlig eller kontoinformation med återförsäljare.
5. Skapa ultrastarka lösenord (och ett lösenordshanterare)
En av de bästa åtgärderna du kan göra för att säkerställa din onlineshopping är också en av de mest grundläggande: använd ett starkt lösenord. Detta gäller alla konton på alla webbplatser som du kommer åt. Upprepa inte lösenord eller såna som är lätta att knäcka – ja, du behöver ett unikt lösenord för varje konto. Med tanke på att detta kan betyda dussintals lösenord som är svåra att komma ihåg föreslår vi också att du använder en lösenordshanterare.
6. Uppdatera ditt system
För Windows ger Microsoft regelbundet uppdateringar och säkerhetsuppdateringar. För att implementera dem helt, måste du ofta starta om din dator. Om du är som många människor kanske du lämna din dator på i dagar eller till och med veckor åt gången (att lägga datorn i viloläge räknas inte). Det är en bra idé att kontrollera om några uppdateringar väntar på att installeras innan du startar din shoppingtur. För att göra detta i Windows 8 och 10 går du bara till Microsoft / Start-menyn och skriver ”Windows-uppdateringar” och klickar sedan på den benämnda ikonen.
7. Bygg en fästning runt din dator
Om du inte har antivirusprogram måste du skaffa det. Ännu bättre, skaffa en betalversion som också har extra skräppost, hacker och nedladdningsskydd, till exempel AVG Internet Security. Även om detta är reklam för egen produkt, är det också ett allvarligt förslag. De extra skyddslagen hindrar svindlare från att infiltrera din inkorg, blockera hackare och kontrollera nedladdningar för säkerhets skull innan de landar i din hårddisk. Även säkerhetsexperter har av misstag klickat på en länk som de inte borde ha gjort för att de var trötta eller försökte göra något snabbt. Så ju fler skyddsåtgärder du har på plats, desto bättre.
Källa: Don’t Get Robbed – 7 Tips for Safer Online Shopping
by