1) Håll din dator uppdaterad
Kontrollera då och då om det finns tillgängliga uppdateringar för operativsystemet och övrig programvara. Uppdateringarna hjälper till att fixa vissa avvikelser i ditt system som kan öka risken för hot in i din dator.
2) Installera ett Antivirusprogram
Du ska installera ett antivirusprogram på din dator. Det finns många gratis antivirusprogram på internet, men tänk på att du får vad du betalar för. Förutom viruset finns det annan mjukvara som specifikt riktar sig mot andra hot, inklusive skadlig programvara, spionprogram och trojaner, bland andra som bromsar datorns prestanda.
3) Skanna allt du ”stoppar in” i din dator
Skanna externa hårddiskar, USD-stickor och DVD-skivor m fl. Dessa kan också få virus som sedan sprids mellan de datorer de används på.
4) Klicka inte på länkar i E-post
Klicka inte på en länk i ett mail där du inte känner avsändaren. Om det kommer från någon du känner, kolla upp med den personen om den verkligen skickat mailet. Det är tyvärr lätt hänt att få sin mail kapad, det kanske ser ut som din vän har skickat det men egentligen är det någon annan.
OBS! Banker och myndigheter skickar ALDRIG ut meddelanden där de efterfrågar dina uppgifter. Skattemyndigheten skickar ALDRIG ut ett mail där det står du får X kr tillbaka på skatten, särskilt inte innan du har deklarerat.
5) Säkra lösenord
Se till att inte ha samma lösenord överallt och byt ofta. Skriv ner dessa på ett bra ställe men inte i datorn. Var lite påhittig när du ska komma på ett nytt. Dela aldrig dina inloggningsuppgifter med någon annan. Läs mer om Lösenord: 10 saker du definitivt inte ska använda när du väljer ett nytt lösenord
6) Erbjudande: Få en iPhone för 2 kr
Hur rimligt är det att du kan få en iPhone för 2 kr, en klocka för 1 kr, en hyrbil en vecka för 5 kr? Inte särskilt va? Dessa är aldrig seriösa erbjudanden, låter det för bra för att vara sant så är det det! Vanligtvis kommer de att omdirigera dig till en webbplats som innehåller hundratals virus.
7) Kunskap ökar din säkerhet
Det finns många sätt för bovar att komma åt personliga uppgifter som inloggningsuppgifter och bankkonton mm. Många konstiga ord som Bloatware, Keyloggers, Smishing osv, läs mer om dessa: Ordlista – Virus, Spam och andra hot
8) Tänk efter före
Var lite misstänksam och kritisk när du surfar på nätet, sätt på Sherlock Holmes-mössan när du läser erbjudande, inlägg, nyheter och e-postmeddelanden. Glöm inte att kontrollera källan!